فیزیک ذرات بنیادی (به انگلیسی: Fundamental particle physics) یا فیزیک انرژیهای بالا یکی از شاخههای دانش فیزیک است که به بررسی ماهیت اجزای تشکیلدهنده ماده (ذرات دارای جرم) و تابش (ذرات بدون جرم) میپردازد.
اگرچه واژه «ذره» میتواند به انواع مختلفی از اجسام کوچک (مثلاً فوتونها، ذرات گاز ویا حتی گرد و غبار) اشاره داشتهباشد اما فیزیک ذرات معمولاً ذراتی را بررسی میکند که به اندازهای کوچک هستند که قابل تقسیم بیشتر نیستند. فیزیک ذرات همچنین میدانهای نیروهای بنیادی که برای توضیح این ذرات لازم هستند، را بررسی میکند.
تا جایی که امروز فهمیدهشدهاست، این ذرات بنیادی برانگیختگیهای میدانهای کوانتومی هستند که بر برهمکنشهای میان آنها نیز حاکمند. نظریه پیشروی کنونی که این ذرات و میدانهای بنیادی و دینامیک حاکم بر آنها را توصیف میکند مدل استاندارد نام دارد. از اینرو فیزیک ذرات نوین بیشتر مدل استاندارد و گسترشهای امکانپذیر مختلف آن را بررسی میکند.
ذرات مورد بررسی در این شاخه را میتوان توسط آشکارسازهای ذرات نشان داد. این ذرات را به صورت مستقیم نمیتوان آزمایش کرد و برای بررسی آزمایشگاهی بر روی آنها از اثرات آنها استفاده میشود. بسیاری از اثرات پیشبینی شده در این نظریات در انرژیهای بالا رخ میدهد از این رو به این شاخه فیزیک انرژیهای بالا نیز گفته میشود.
نظرات شما عزیزان:
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 42
|
مجموع امتیاز : 42